Qui sóc?


 

Gràcies a les meves pàgines a la Internet rebo moltes cartes de gent amable de tot arreu el món. I hi ha una pregunta que sempre surt: "Quina és la història de la teva passió per Catalunya?" Trobo que és una cosa molt difícil d'explicar. He fet aquesta pàgina només per intentar a explicar els fets; explicar com m'importa Catalunya és impossible...Primer de tot et diré que sóc americana i visc a Louisiana, EUA, el mateix estat on vaig néixer l'any 1956. La primera vegada que vaig sentir parlar de Catalunya era quan vaig veure un vídeo d'una entrevista amb Josep Carreras, i si no ho recordo malament era l'any 1991 o 1992. Recordo haver escoltat amb incredulitat quan Josep Carreras va explicar una mica sobre la repressió del dictador Franco i el fet que no va poder parlar la seva llengua en públic. Tot això em va semblar encara més incrèdul quan em vaig assabentar que això va durar fins als anys setanta, o sigui fa poc que els catalans van tenir prohibit el dret de parlar en la seva llengua. Vaig tenir moltes ganes d'aprendre més de Catalunya i vaig anar-hi per primera vegada a l'any 1993. A Barcelona vaig conèixer gent catalana, les quals ara són molts bons amics meus, o millor dit, són com família meva.

Vaig decidir-me a aprendre el català i vaig comprar el curs "Digui, digui" amb cassets i llibres, però no era fins desprès la segona vegada que vaig anar a Catalunya a l'any 1994 que em vaig posar a estudiar seriosament el català. Quan vaig tornar a casa el novembre de 1994 vaig començar a estudiar cada nit sense falta i recordo molt bé el mes de març de l'any 1995 quan vaig llegir un petit llibret en català sense l'ajut d'un diccionari, saltant molts mots però havent entès el sentit del conte en general. Estava molt feliç. De mica en mica vaig anar acumulant llibres, diccionaris, compac discs, CD ROMs... tot el que podia trobar en català. Parlant un dia sobre la meva passió per aprendre més de Catalunya, una amiga em va suggerir que la Internet podria ser un bon lloc per conèixer mes coses i una bona oportunitat de conèixer més catalans.

Quan em vaig connectar a la Internet per primera vegada era el mes de juliol de 1995 i vaig trobar poca cosa en català comparada amb el que pots trobar actualment. Vaig començar a fer pàgines de Web en català per fomentar l'ús de la llengua catalana a la Internet i per promulgar el coneixement de la cultura catalana i del país de Catalunya. Dedico tot el temps que puc trobar a fer pàgines Web. El març de l'any 1996 vaig començar una col·laboració a través de la Internet per a realitzar pàgines sobre el cantautor Lluís Llach amb un home que es diu Joan Guàrdia i Palou. Les coses es van anar omplint i vam començar a passar més i més temps parlant a través de la Internet, utilitzant e-mail i programes com "Powwow". A vegades vam passar 7 o 8 hores seguides connectats... (el 24 de juliol de 1997 en Joan i jo ens vam casar).

He estat a Catalunya Nord, a Mallorca, a Montserrat, als Pirineus, i a algunes comarques de Barcelona, Girona, i Lleida. A mi, m'és difícil d'explicar la meva dedicació al país de Catalunya. Recomanaria a tots els estrangers que vagin a Catalunya que aprenguessin el català. Crec que és l'única manera de realment conèixer i apreciar el país. Sóc americana i visc als EUA però em considero catalana a dins el meu cor i, com que no sé pas el castellà, sempre estic lluitant per la normalització de la llengua catalana. M'agradaria venir a viure i treballar a Catalunya un dia i crec que el futur de Catalunya és un d'un país sobirà i lliure.

 


Mary Martin i Foreman


          La meva foto    
     
    Tornar a la pàgina principal (en català) | Return to the Home Page (in English)  

Última actualització el 20 d'octubre de 2002.