Macedònia

Ingredients:

Fruites diverses, naturals i en almívar (taronja, plàtan, poma, pera, cireres, maduixes, maduixots, préssec, meló, kiwi, etc.). Per amanir, sucre i/o mel, l'almívar de les fruites i un vi (cava, moscatell, vi ranci, etc.)

Preparació:

Es trinxa la fruita a trossos grossos i s'amaneix amb el vi i el sucre i/o mel. Es deixa reposar una estona a la nevera, tapada amb un plàstic.



Pomes al forn

Ingredients:

Pomes "golden", mel, sucre, rom blanc i aigua.

Preparació:

S'escalfa el forn a uns 180ºC. Després de rentar-la bé, es talla cada poma prop de la cua i perpendicularment a aquesta, fent una rodanxa d'un cm. de gruix; llavors, se li treu el cor amb un ganivet petit, procurant que el forat no travessi per l'altre extrem. Es posa una bona cullerada de mel i un raig de rom al forat que ha deixat el cor i es tapa altre cop, traient la cua si hi havia quedat. Es posen totes les pomes en una plata per anar al forn amb mig dit d'aigua al fons, amb un bon pessic de sucre sobre cada poma. S'enforna i es deixa coure, fins que el sucre caramel·litzi i les pomes siguin cuites.



Peres amb vi

Ingredients:

Peres blanquilles, vi negre de bon buquet, sucre i canyella.

Preparació:

Es posa el vi negre en una olla i s'hi dissol el sucre, al gust. Després, s'hi tira un tronquet de canyella i es posa al foc. Mentre s'escalfa, es pelen les peres. Quan estan pelades, es tiren a l'olla i es deixen coure. Un cop bullides, es deixa refredar i es posa tot en un bol, a la nevera. Es serveix fresc.



Cireres negres amb vi

Ingredients:

Cireres negres madures, sucre, canyella, vi blanc i aigua.

Preparació:

Es renten les cireres, se'ls treuen les cues i es deixen en remull durant un quart d'hora. Després, es posen en una cassola i es cobreixen de vi blanc i aigua, a parts iguals; s'hi tiren 400 gr. de sucre per quilo de cireres i un tronquet de canyella. Es deixa coure uns vint-i-cinc minuts, es desescuma bé i es posa a refredar.



Figues amb anís

Ingredients:

Figues, anís sec i sucre.

Preparació:

Es pelen les fiques i s'obren pel mig. Es posen als plats, s'amaneixen amb un raiget d'anís, s'hi tira un pols de sucre i es serveixen.



Maduixes amb nata

Ingredients:

Maduixes (també poden ser gerds o maduixots), nata sense sucre, sucre i vi quinat o palo mallorquí.

Preparació:

Els maduixots, convé tallar-los pel mig i macerar-los, una bona estona abans, amb sucre i un raiget de vinagre, per treure'ls l'acidesa. Es posen les maduixes (o la fruita que sigui) als plats i es cobreixen amb nata. S'hi tira un bon pols de sucre granat i un raiget de vi quinat o palo i es serveix.



Ous ferrats

Ingredients:

Nata, sucre i mitjos préssecs en almívar.

Preparació:

Es posa un parell o tres de cullerades de nata a cada plat, repartint-la com si fos la clara d'un ou ferrat. Després, es posa mig préssec en almívar al centre de la nata i s'amaneix amb una mica d'almívar i un pols de sucre.



Gelat d'ametlla o d'avellana

Gelats casolans de Mallorca.

Ingredients:

100 gr. d'ametlles o d'avellanes crues, mòltes; 100 gr. de sucre, un tros de pell ratllada de llimona, un pessic de canyella i 1 litre de llet.

Preparació:

Es posa la llet freda en un pot i s'hi dissol el sucre. Després s'hi tira l'ametlla o l'avellana, la pell de llimona i una mica de canyella, en pols o ben picada amb el ganivet. Es posa en un recipient flexible, al congelador. L'ametlla quedarà al fons; però és igual, perquè abans de servir es remena bé. Una estona abans de servir, cal treure-ho del congelador. Quan ja s'ha estovat, es desfan tots els terrossos de gel i es remena bé, abans de servir-lo, en copes.



Gelat de taronja

Ingredients:

El suc de sis taronges i de dues llimones, 200 gr. de sucre, 1 l. de llet, la pell ratllada de dues taronges.

Preparació:

Es barreja tot en un recipient flexible i es posa al congelador. Una estona abans de servir, es treu i es deixa estovar una mica. Llavors es remena bé i es posa en copes.



Flam

Ingredients:

Per al caramel, 100 gr. de sucre, 6 cullerades d'aigua i unes gotes de suc de llimona. Per al flam, 10 ous, 300 gr. de sucre i 1 l. de llet.

Preparació:

Es barreja el sucre amb l'aigua i el suc de llimona i es posa al fons del motlle o motlles. Posant-los sobre el foc, es fa caramel·litzar. Després, es barregen en fred els ingredients del flam, i es baten bé fins a fer un líquid homogeni. S'aboca al motlle i es cou al forn, al bany maria, durant 35 o 40 minuts.



Crema cremada

Les postres del dia de Sant Josep (19 de març).

Ingredients:

Per a la crema, 1/2 l. de llet, quatre rovells d'ou, 125 gr. de sucre, 20 gr. de midó, un tronquet de canyella i una pell de llimona. Per cremar-la, una grapada de sucre.

Preparació:

Es treu la pell d'una llimona, després de rentar-la bé. Es desfà el midó en mig got de llet freda. Es separen els quatre rovells de les clares. Es fa arrencar el bull a la resta de llet i es treu del foc. En un cassó, es barregen els rovells i el sucre i es treballen bé; després, s'hi afegeix la llet, mentre es va remenant amb el batedor i l'altra llet amb el midó, passant-la pel colador. Es posa el cassó al foc procurant que no arrenqui el bull i es continua batent fins que la crema sigui prou espessa. Es treu del foc, sense parar de batre-la fins al cap d'una bona estona. Llavors es posa en plats de postres o en cassoletes i es deixa refredar fins a temperatura ambient. Una mica abans de servir-la, es posa la pala de cremar al foc, fins que sigui ben roent. S'ensucra bé la superfície de la crema i s'hi passa la pala lentament, per a que el sucre caramel·litzi. Si se'n fa de sobra, no es cremen les que quedaran, perquè el caramel es fon.



Ametlles garapinyades

Ingredients:

Ametlles, sucre i aigua.

Preparació:

En una paella o un cassó a foc viu, es posa el mateix pes de cada cosa. Quan quasi no hi queda aigua, s'abaixa el foc al mínim i es remena seguit. Quan el sucre es comenci a espessir, es torna a posar el foc al màxim, fins que caramel·litzi. Llavors es posen les ametlles sobre un drap estès al taulell de la cuina i es deixen refredar.



Recuit

Ingredients:

Llet sencera i crua, aigua, herba-col i mel, per acompanyar.

Preparació:

S'escalfa la llet fins que quasi bulli i s'apaga el foc. Llavors, s'aboca en xicres. Es fa una infusió d'herba-col en una mica d'aigua calenta. Quan la llet estigui a 35ºC., s'hi tira un raiget d'infusió. Es deixa quallar i, un cop fred, es serveix, acompanyat amb mel.